JumperForBaby

Everything you need to know about Baby Jumpers

Frequently Asked Baby Jumper Questions

Here at jumperforbaby.com we want to educate our customers before they buy a baby jumper. Buying a baby jumper can seem like a daunting task as there are many things to consider. In this article we will answer the most frequently asked baby jumper questions to make you life easier.

Related: Baby jumper safety

Question 1: At what age can my child start using a baby jumper?

Answer 1: All babies are different and they grow at different speed so it is very hard to say an exact age at which babies can start using jumpers. Usually it is around month 4 to 6. But the most important part is that the baby can hold its head up by themself.

Question 2: How much time can my baby spend in the Jumper per day?

Answer 2: It varies a little from baby to baby but it is recommended to not exceed 30 minutes of jumping per day. Preferably split in 2 to 3 sessions.

Related: What to consider when buying a baby jumper

Question 3: Do I need a door frame to use a Baby Jumper?

Answer 3: If you want to use a doorway jumper, a door frame is a must. But if you don’t have an appropriate door to use for your jumper there are alternatives in the form of activity centers. These are a standalone version that you can place anywhere you like on the floor without the need to anchor it.

Question 4: What kind of a door frame should i have to use a baby doorway jumper?

Answer 4: This might be a boring answer but it is true. You have to look at the product description you intend to buy as it might differ a bit from product to product. What is important is that you have a sturdy door frame which you know can hold up with a bouncing baby hanging from it.

Related: When can baby use a jumper

Question 5: I have been given a second hand baby jumper which has been used by another baby. Is it safe to use it with my baby?

 Answer 5: As with all products there is wear and tear on jumpers when they get used alot. Look at the web page of the manufacturer of the baby jumper you have been given and find the warranty time. If you are inside the warranty and the jumper looks good and you can’t find any wear it should be safe to use. If you are worried and want to be on the safe side buy a new one.

Question 6: Can my baby use the jumper when i’m not there?

Answer 6: We never recommend that you leave your baby by themself in the jumper. Always keep an eye on the baby so no shenanigans is going on.

Related: Baby activities for physical development

Question 7: Is jumpers washable?

Answer 7: Most jumpers are washable. But if it a important part for you always check your desired product before purchase.

Question 8: How should I maintain my Baby Jumper to keep it safe?

Answer 8: Before using, always check all components for wear and tear. Regularly lubricate the swivel snap.

Related: Development of your babies head control

Question 9: I have a standing baby jumper, can i convert it to a doorway jumper?

 Answer 9: If you have a model that are built with the purpose of changing it you can do as you please. But if it is not, we never recommend to change anything on the products. They are built in a specific way for a reason. 

If you have any other baby jumper questions, then you probably can find the answers in one of our other articles. If not, then don’t be afraid to comment and we’ll do our best to give you an answer.

Related articles

The Best Baby Jumper in 2020

The Best Baby Activity Centers in 2020

Top 5 Baby Standing Bouncer

Please follow and like us:

JumperForBaby

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top